Rapport från årskurs 5 idag måndag!

Idag har vi sett en film från ur.se som heter ”Källkritik”. Det är upptakten till 4 andra lektioner under våren.

Källkritik   Klicka på länken om du vill se filmen.

Fem halvtimmespass på måndagar under våren ska årskurs 5 arbeta med källkritik. Avstamp tar vi i arbetet och skrivandet som eleverna gjort på bibblaniskolan.se  .  Då har vi pratat mycket om skillnaden mellan åsikter och fakta. Nu ska vi gå vidare och träna på hur man gör för att vara källkritisk. Källkritik innebär  bl.a. att man undersöker vem som skrivit/sagt något och om det är denna persons åsikt eller om det är fakta. Man undersöker alltså var påståendet/texten/informationen kommer ifrån. För att göra det kan man använda sig av fem stycken hjälpord: VEM, VAD, HUR, NÄR och VARFÖR?

Nästa gång ska vi granska en resurs som eleverna använt i undervisningen. Vem är det egentligen som står bakom informationskällan??