Bibblan i skolan

Hellre en bok på bloggen än en bok på hyllan

Film och metaforer

I årskurs 5 arbetar vi fortfarande varje måndag med vår blogg bibblaniskolan. Vi använder den för att lära oss förstå vad som är skillnaden mellan  att uttrycka en åsikt och att  använda  fakta. Vi använder bloggen för att träna oss på att uttrycka oss skriftligt. Men först tränar vi muntligt. Idag såg vi delar av den film som vi såg i sin helhet för 2 veckor sedan. Vi försökte förstå vad den kan handla om. Vi pratade om att filmen kan vara en metafor, en liknelse, för något. På samma sätt som man kan säga att livet är som en fotbollsmatch eller som en dans på rosor. Vi pratar om något men använder ord som man måste tolka för att förstå vad det betyder. Nästa måndag ska eleverna formulera sina reflektioner om filmen på bloggen.

 

22 kommentarer

 1. Filmen är en metafor för böckernas värld att det finns olika världar
  att fantasin är en egen värld.
  Att böcker behöver inte hela tiden va sanning de kan vara fantasi.
  Jag tycker att filmen va rolig och konstig på samma gång.

 2. Filmen är en metafor för en egen värld.
  Jag tycker att den är som en hjärna för att när han sitter på balkongen och skriver en bok och när vinden kommer så blåser alla böcker och texten ut ur boken.
  Jag tänker att den har mycket fantasi för att böcker flyger och att texten flyger i från boken .

 3. Filmen är en metafor för böckernas värld. Jag tänker så för att en bok kan man läsa om och om igen. Och i filmen kommer en killen till en ny värld som han inte varit i innan och i slutet börjar det om igen men med en ny person. Jag tycker så för även om vi dör och har skrivit en bok som nån annan läser så känns det som om man lever vidare. Men i nån annans fantasier. För när personen läser boken kanske de föreställer sig personen som hade skrivit boken.

 4. Jag tänker att det är en metafor för att det finns två världar.

  Jag tycker att filmen var jätte konstig. Filmen hänger inte ihop.

 5. Filmern är som en metafor för en bok .
  Jag tänker det är som ett liv .
  Jag tycker det var konstigt för han sker om en bok. Sen flyger dom i väg och han kommer till ett annat land eller värld.

 6. Jag tycker att det är lite konstigt att han skriver om böcker i en bok.
  Jag tänker att han i filmen inte tror på fantasier.
  Filmen är en metafor för en bok.

 7. Filmen är metafor för en bok som alltid inte behöver vara sant.
  Utan falskt också .

 8. Filmen är en metafor för Musik.
  Jag tänker att när man är ledsen så är det en sorgsen musik och när man är glad så är det glad musik.Så är det med filmen också när det händer något dåligt så är det mörka toner eller musik och när det blir bättre så är det ljusa toner eller musik.Jag tycker att filmen är konstig men på samma gång så är den bra på att förklara, man förstår vad som händer.Musiken hjälper mycket och sen så är filmen förstålig.

 9. Jag tänker att filmen är konstig. Det är kaos från början. Men lite rolig. Musiken är sorglig men man blir inte ledsen. Filmen är en metafor för en klocka, saker upprepar alltid och det är som en tid som går runt och det går snabbt en stund sen så blir det lugnt och söligt. Jag tycker att filmen är konstig och man förstår inget från början men efter så förstår man att det är en kille som skriver böcker och sen så blir det kaos så går det snabbt och när allt har gått bort och han går över till en annan värld så blir det lugnt.

 10. Filmen är en metafor för livet för om det blir dåligt så börjar man på något nytt.
  Jag tycker att filmen lär dig en läxa att inte ge upp när det går dåligt för att man har alltid en andra chans
  Jag tänker att filmen visar mycket fantasi

 11. Filmen är en metafor för livet. När något går sönder försöker man fixa det.

  Jag tänker att livet är konstigt utan att man gör något.

  Jag tycker att filmen visar att livet ibland kan vara bra och ibland dåligt.

 12. Filmen är en metafor för livet och händelserna i livet .
  Jag tycker att filmen visar allt bra och allt dåligt i livet . Att hans bok blåste bort av en anledning för sen kom han till ”bokvärlden” och kunde skriva klart boken och boken blev nog bättre . Jag tänker att filmen börjar dåligt och slutar bra .

 13. Jag tycker om filmen för den visar om man inte läser böcker så blir man utan fantasi och man har ett tråkigt liv. Livet är som en fotbollsmatch för man börjar och slutar. Jag tänker att livet är kort som böcker och man skulle inte ha ett bra liv om man inte har något spännande att läsa om eller ha fantasier julija

 14. Filmen är en metafor för livet utan böcker får man ingen idé och man blir uttråkad
  Jag tänker med böcker får man idé och fantasier men utan böcker får man inte idé och fantasi
  Jag tycker att läsa böcker är kul och man får fantasi

 15. Jag tycker att filmen är en metafor för att livet kan vara bra och ibland
  dåligt. För i filmen hade mannen ett bra liv sen blev det
  Tornado och då flyger mannen till en annan plats. Då lever han med
  böcker och får ett bra liv. Det betyder att livet kan vara bra och dåligt.

 16. Filmen är en metafor för livet för att livet har en börja och ett slut som böcker. Att utan böcker skulle vi inte kunna utveckla oss själva. Jag tycker att filmen är bra för att filmen började dåligt fast slutade jätte bra.

 17. Filmen är ett metafor för att böcker har en börja och ett slut.
  Jag tänker att filmen är påhittad för att böcker kan inte flyga.
  Jag tycker att filmen är jätte bra och fantasifull och bra för små barn.

 18. Jag tänker att filmen visar att utan böcker skulle vi inte ha så
  Bra fantasi. Filmen är en metafor till att du får alltid en chans
  Till. Jag tycker att filmen är bra för att den lär oss mycket.

 19. Jag tänker att livet är kort och lång som böcker .
  Jag tycker att utan böcker skulle vi inta leva så bra .
  Filmen är en metafor för livet kan va kort och lång

 20. Filmen är en metafor för livet. Böcker har en början och ett slut det har livet också.
  Jag tänker att det börjar dåligt men slutar bra.
  Jag tycker att man lär sig av böcker och att livet skulle varit tråkigt utan böcker.📚

 21. Filmen är en metafor för att när det gick dåligt i filmen så brydde inte han sig. Jag tycker att filmen är en metafor för att den har en början och slut!

 22. Metafor:filmen är en metafor för livet. När något går sönder försöker man fixa det.
  Jag tänker…
  att livet skulle vara tråkigt utan böcker.
  Jag tycker…
  att om vi läser mer böcker får vi mer fantasi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Bibblan i skolan

Tema av Anders NorenUpp ↑